Aroma yoga

Wat is aroma yoga?

Aroma yoga is yoga waarbij tijdens de yogahoudingen essentiële oliën worden gebruikt. Met behulp van de 100% pure olie die we tijdens de workshop gebruiken, kun je je yoga en meditatie beoefening nog meer verdiepen. De oliën ondersteunen je op mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel vlak. Ontdek de unieke combinatie van yoga en essentiële (aroma) olie. Essentiële oliën werden van oudsher al gebruikt ter bevordering van de gezondheid, het geven van verlichting bij lichamelijke en geestelijke klachten en ter verdieping van meditatie en gebed.

De harmonieuze combinatie van yoga en essentiële olie versterken elkaar en zorgen voor een nog groter effect en verdieping van de yoga beoefening. In deze workshop wordt door middel van speciaal geselecteerde oefeningen uit de Yin yoga en therapeutisch gekwalificeerde oliën de connectie tussen lichaam, geest en spirit bevorderd en in balans gebracht.

Yoga en aromatherapie zijn holistische en oude praktijken, die zowel fysieke, mentale en spirituele voordelen bieden aan de beoefenaar. Het gebruik van essentiële oliën tijdens het beoefenen van yoga kan de ervaring en voordelen van beide therapeutische gebieden verbeteren. Niet alleen worden de zintuigen verrast door de mooie aroma’s tijdens  de yoga, maar de focus en effecten van de houdingen worden versterkt door het gebruik van zorgvuldig gekozen essentiële oliën. De olie kan dus ingezet worden samen met de yoga om een ​​bepaald deel van je practice te verbeteren, of het nu fysiek, spiritueel of mentaal is.

wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn de natuurlijke, geurige vloeistoffen die we vinden in natuurlijk groeiende materialen. Etherische oliën, ook wel ‘essences’ genoemd, zijn botanische extracten van verschillende plantaardige materialen, en komen niet alleen uit bloemen, maar ook uit kruiden, bomen en diverse andere plantenmateriaal. Etherische oliën zijn doorheen gebruikt door shamanen en genezers die al eeuwen de geneeskracht van deze extracten hebben gebruikt. Afhankelijk van de make-up van een bepaalde essentiële olie begint de beoefenaar een uitgebreid assortiment emoties te ervaren of te voelen. Dit kan onder meer oude of negatieve emoties bevatten; Een ontgiftend of reinigend gevoel ervaren; Rustgevende spanning of pijnlijke spieren; Helpen bij het evenwicht van hormonale schommelingen of zelfs helpen om de chakras te herstellen en de gevoelens van rust en vrede te bevorderen.

Etherische Olie wordt al eeuwen in verschillende culturen en godsdiensten gebruikt om het lichaam en geest te voeden, net als yoga.

Hoe kunnen de oliën worden gebruikt om mijn yoga te verbeteren?

Etherische of essentiële oliën kunnen extreem krachtig zijn en kunnen daarom het best onder begeleiding gebruikt worden. Welke oliën gebruiken we bijvoorbeeld?

– lavendel kan ontspanning bevorderen
– citroengras kun je gebruiken om te revitaliseren en te stimuleren
– sinaasappel werkt verkwikkend maar ook ontspannend
– pepermunt opent de sinus zodat we in een actieve les ook beter zuurstof kunnen inademen

Tijdens de aroma yoga gebruiken we de essentiële olie op diverse manieren. Zo gebruiken we bijvoorbeeld een diffuser die aromatisch de ruimte vult met een speciale olie. Dit kan een reinigende olie zijn of bijvoorbeeld een olie die zorgt dat we wat actiever worden.

Een andere manier om de olie te gebruiken, is door de olie direct op de huid te smeren. De olie verdunnen we met een draagolie en deze kun je dan op de polsen, achter de oren of in nek, of zelf op je derde oog  smeren . Yogaroma-oliën kunnen op elk moment van de dag of nacht als geur op de polsen worden gesmeerd. Het extra voordeel van het gebruik van de oliën op de mat is dat de mooie geuren je zullen herinneren aan de gevoelens van geluk die je tijdens de oefening ervaart, en verder bijdragen aan de gunstige effecten van de oliën zelf.

hoe ziet een aroma yoga workshop eruit?

Regelmatig organiseer ik workshop aroma yoga met diverse thema’s. Zo kan het een restorative les zijn die op loslaten zit of een detox les of misschien juist wel een actieve hatha les. Voordat we de olie gaan gebruiken is er eerst een kleine uitleg over de olie. Wat voor werking heeft de olie en waar kun je de olie allemaal voor gebruiken. De meeste oliën zijn voor meerdere dingen te gebruiken en daarmee leuk om te weten waar je een olie naast de yoga en meditatie ook allemaal voor zou kunnen gebruiken. Vervolgens doen we hier een aantal passende oefeningen bij. Aan het einde van deze aroma- yoga workshop ga je helemaal ontspannen weer naar huis.

actieve hatha Yoga

In deze les starten we met een uitleg over essentiële oliën, hoe deze kunnen worden toegepast en op welk fysiek en emotioneel vlak de oliën ondersteuning kunnen bieden. Het toevoegen van essentiële oliën aan de yoga beoefening versnelt of verbetert het vermogen om de gedachtestromen door middel van yogahoudingen en ademhaling te beheersen.

Historisch gezien zijn oliën gebruikt om te helpen in het huidige moment te komen en fysieke en emotionele klachten te helen. Bij het combineren van oliën en yoga brengen we de twee disciplines samen om het ontspannende effect te versterken, waardoor je je fysieke gezondheid kunt bevorderen en emotionele blokkades kunt opheffen.

restorative aroma yoga

Dit is een zachte yoga les waarbij je lichaam en geest zich kunnen herstellen en opladen dmv restorative en mindful yoga. Om te begrijpen hoe etherische oliën je kunnen ondersteunen om balans te vinden in verschillende gebieden in je leven; wordt je in de les uitgenodigd om je zintuigen de kracht van geur te laten ervaren.

Wat kan deze workshop je brengen?
– het verhoogd mentale focus
– loslaten van spanning, stress en negatieve emoties
– het brengt balans in je hele systeem
– geeft je weer energie.

aroma yoga workshop volgen?

Ben je benieuwd wat de oliën voor jou kunnen doen tijdens een yogales? Wees dan welkom om een workshop te volgen.

Zondag 2/6/2019 van 14.00- 16.00 bij Rinske yoga in Almere.
Thema: LENTE, met de olie en de yin oefeningen laten we de elementen van de lente langskomen. Tijdens de workshop veel aandacht voor de lever en de galblaasmeridiaan die horen bij de lente. In combinatie met de olie maken we nog meer ruimte zodat de energie nog meer kan stromen.

Zondag 14/7/2019 van 14.00- 16.00 bij Yoga met Lef in Rotterdam.
Thema: ZOMER, met de olie en de yin oefeningen laten we de elementen van de zomer langskomen. Dunne darm en hart meridiaan zullen de aandacht krijgen in deze workshop.  Zomer – de natuur staat vol in bloei. Het element Vuur volgt in de Chinese cyclus van de vijf elementen op het Hout (de lente). In deze workshop zal de nadruk liggen op het zoeken naar balans van je vuur element, behorende bij de warme zomermaanden. In deze workshop zal de nadruk liggen op de houdingen die horen bij de meridianen van het hart en de dunne darm. De energie die door deze meridianen stroomt hoort bij het element vuur en het zomer seizoen.

Zondag 13/10/2019 van 14.00- 16.00 bij Rinske yoga in Almere.
Thema: HERFST, met de olie en de yin oefeningen laten we de elementen van de herfst langskomen. Herfst, oogsten en loslaten. Na de uitgelaten zomer, met zon, zand en wind, komt de herfst met zijn vele kleuren. In de herfst merk je dat de natuur zich al langzaam weer gaat terugtrekken. Bij ons gebeurt dit automatisch ook, wij gaan van het uitbundige van de zomer terug naar het naar binnen met de kaarsjes aan en verkiezen een wat passievere stijl van leven. Binnen de oosterse traditie vertegenwoordigt de herfst het METAAL-element. Aan dit element zijn de longen en dikke darm gekoppeld als organen. Een combinatie van het binnenhalen van nieuwe, goede en frisse energie door de longen en het afscheiden van gebruikte, oude energie door de dikke darm. In combinatie met de olie maken we nog meer ruimte zodat de energie nog meer kan stromen.

Wil je graag mee doen dan kun je je aanmelden via het contactformulier op via facebook.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden over de aroma yoga workshops of de andere workshop, meld je dan aan via de nieuwsbrief zodat je op de hoogte wordt gehouden of houd de facebook pagina in de gaten. Hier worden de evenementen ook gedeeld. Of je mag natuurlijk ook altijd mailen of bellen.

De olien die tijdens de aroma- yoga workshop gebruikt worden, zijn de oliën van young living. Wil je meer informatie over essentiële oliën algemeen, bekijk dan ook de pagina over de essentiële oliën.