Essentiële oliën

Wat zijn essentiële oliën?

essentiële oliën: de kracht van moeder natuur

Essentiële oliën zijn al heel erg oud, al zo’n 6500 jaar geleden wist men wat men allemaal met deze oliën kon doen. In de tijd dat er alleen nog maar bloemen en planten waren, werden deze gebruikt voor allerlei kwaaltjes maar ook voor bijvoorbeeld gezichtsverzorging en voor speciale rituelen. Door de therapeutische werking van deze bloemen of planten kon men dit als medicijn gebruiken. Essentiële oliën of etherische oliën gemaakt van planten, bomen en bloemen met ieder zijn eigen werking.

Tegenwoordig gebruiken we nog maar weinig van deze producten omdat de schappen in de winkels vol staan met andere producten, veelal met toevoeging van synthetische middelen. Hoe mooi dat langzaam de etherische oliën toch weer terug komen in menig huishoudens maar ook op het werk of tijdens het sporten.  Zelf ondervinden we dagelijks wat de oliën allemaal voor ons doen en leven we hiermee een gezond leven. En dat is wat we graag met anderen willen delen. Hoe fijn als we moeder natuur met z’n allen weer meer gaan inzetten om een gezond leven te leiden.

Wat zijn essentiële oliën nu eigenlijk?

Essentiële olie is een natuurlijk product, recht van moeder natuur. Young living heeft deze oliën volgens een speciaal proces bewerkt en vervolgens prachtig verpakt. Zodat wij deze voor allerlei doeleinden kunnen gebruiken. Wist je dat een heleboel oliën ook ingezet kunnen worden bij dieren?

In feite zijn essentiële oliën de levensenergie van planten. Het zijn aromatische vloeistoffen die in vele struiken, bloemen, bomen, wortels en zaden zitten. Nu denk je misschien dat je het ook gewoon uit je tuin kunt halen, maar niets is minder waar. Essentiële oliën worden gewonnen door stoomdestillatie of door middel van compressie, hierdoor zijn ze wel 100 tot 10.000 keer geconcentreerder dan de oorspronkelijke plant.


Er zijn grote prijsverschillen tussen de essentiële oliën. Dit heeft met een aantal dingen te maken. Heb je een pure essentiële olie? Etherische oliën worden tegenwoordig op vele plekken aangeboden maar er is een groot verschil in kwaliteit. Zo worden er veel oliën aangeboden die niet 100% natuurlijk zijn en bijvoorbeeld maar 3 tot 5 % essentiële olie bevatten.
Daarnaast heeft een prijs ook te maken of er weinig of veel planten of bloemen nodig zijn om deze pure olie te kunnen maken. Weet je hoeveel citroenen er nodig zijn voor een liter citroenolie? Daar zijn 1500 à 3000 citroenen voor nodig. Nu zijn citroenolie en bijvoorbeeld sinaasappelolie een van de goedkopere oliën, omdat de schillen van de sinaasappels een afvalproduct zijn van de sap industrie. Wil je een rozenolie maken dan heb je daarvoor al gauw zo’n 10 kilo rozenblaadjes nodig. Voor 1 druppel pure rozenolie zijn 60 rozen nodig.

Het verschil tussen essentiële en plantaardige oliën

Plantaardige oliën, zoals bijvoorbeeld olijfolie, worden verkregen uit de vettere delen van een plant, zoals de noten, zaden en pitten. Dat soort oliën is meestal dan ook erg vettig. Essentiële oliën daarentegen worden verkregen uit wortels, schors, bloemen, bladeren, hars, etc. en zijn allesbehalve vettig. In de wereld van de essentiële oliën wordt verwezen naar plantaardige olie (olijf, kokos, avocado, druivenpitten, etc.) als draagoliën, omdat ze vaak worden gebruikt om de sterkte van therapeutische klasse essentiële oliën te verdunnen als we die op de huid aanbrengen.

Het effect van essentiële olie

De chemische structuur van de essentiële oliën zit zo in elkaar dat ze snel door de celmembranen heen kunnen dringen, bloed en weefsel kunnen passeren en de cellulaire functie kunnen verbeteren. Zo bereiken de geurmoleculen van een olie als binnen 22 seconden de hersenen, is de olie na 2 minuten als in het bloed waar te nemen en na 20 minuten hebben de moleculen elke cel in het lichaam bereikt. Binnen 20 minuten is de olie dus in elke cel in het lichaam opgenomen.

Hoe moet een essentiële olie ruiken?

Naar de originele geur van de soort plant. Het kan dan ook voorkomen dat je niet alle oliën echt heel erg lekker vindt ruiken. In de meeste oliën die we kennen is van alles toegevoegd door bedrijven zodat het lekkerder gaat ruiken.  Alleen heb je dan geen 100% pure olie meer en tast het ook nog de kwaliteit van de olie waardoor de therapeutische werking veel minder wordt of zelfs helemaal geen effect meer heeft.  Vaak staat er op een flesje pure essentiële olie maar is dit dan dus niet het geval omdat er van alles aan toegevoegd is. Bij Young Living hebben we de garantie dat de oliën 100% zuiver zijn en daarop ook goed getest worden.

Hoe kun je essentiële oliën allemaal gebruiken?

De etherische oliën kunnen op verschillende manieren hun werk doen. Zo kan een olie op fysiek, cognitief, emotioneel en spiritueel vlak zijn werk doen. Iedere olie heeft zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen op diverse niveaus. Daarmee is een olie ook vaak op verschillende manieren te gebruiken met een ander doel. Je kan de olien aromatische gebruiken, smeren of inwendig.

Aromatisch

Via de huid

Inname

Aromatisch

Het ruiken van geur heeft invloed op ons lichaam en onze emoties. Het stimuleert de hormonen en het beïnvloedt de stofwisseling. Bepaalde essentiële oliën die in de lucht worden verspreid werken zeer stimulerend, terwijl anderen meer kalmerend en rustgevend werken. Naast de emotionele voordelen van het aromatisch verspreiden van essentiële oliën (door middel van een diffuser), kunnen ze ook de lucht zuiveren van ongewenste geuren en bacteriën.

Wist je dat je met essentiële bijvoorbeeld ook kan inzetten om blokkades los te laten, die in de loop der jaren zijn ontstaan? Met behulp van AFT kun je blokkades op heffen en omzetten naar positieve gedachten en gevoelens. Meer hierover kun je lezen op onze pagina Aroma Freedom Technique

Een diffuser

Een diffuser is de snelste en makkelijkste manier om van essentiële oliën gebruik te maken. Er zijn veel verschillende soorten diffusers en het is van groot belang om de juiste diffuser aan te schaffen. Het type diffuser dat je kiest hangt af van het specifieke doel waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je de diffuser ook inzetten om een therapeutische werking te creëren is het belangrijk om te begrijpen dat het gewoon ruiken van een essentiële olie niet hetzelfde is als het feit dat het een helende werking kan hebben. De koud water diffuser van Young Living is van hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie niet kapot wordt gemaakt. Hierdoor kan de olie tot de hersenen doordringen waar het in het limbische systeem terecht komt. Het gebied dat emoties en gevoel van welzijn beheert. 

Dit is dus iets heel anders dan gebruik maken van een oliebrander voor een lekker geurtje. Het gaat veel verder dan alleen de geur. 

VS

Verwarmen of koude waterdamp?

Het verwarmen van essentiële oliën vernietigt namelijk de therapeutische werking. De diffuser van Young Living creëert een koude waterdamp door middel van ultrasone trillingen, waardoor de therapeutische werking van de oliën bewaard blijft. Daarbij zijn de diffusers van Young Living gemaakt van medisch plastic (pp5). Dit is van belangrijk, omdat zeer geconcentreerde Citrus oliën plastic van slechte kwaliteit kunnen laten oplossen met het gevolg dat je de schadelijke stoffen die dan vrijkomen inademt. De diffusers van Young Living zorgen dus voor de optimale verneveling van de essentiële oliën voor een fijne geur en een goede therapeutische werking.

Via de huid

Naast aromatisch gebruik, kunnen essentiële oliën ook op de huid aangebracht worden om het lichaam fysiek en mentaal te ondersteunen. Je kunt de oliën direct op de huid aanbrengen, maar geadviseerd wordt om de oliën te verdunnen met een plantaardige olie. Verdunnen wil niet zeggen dat de werking vermindert. Sterker nog, door te verdunnen, wordt de essentiële olie beter door de huid opgenomen en beschermt het de huid tegen irritatie.

De makkelijkste methode is om essentiële olie te mengen met plantaardige olie in een roller. Rol vervolgens op de plek waar je last hebt, op het corresponderende VitaFlex punt onder je voeten of op de chakra’s. 

Wij gebruiken de oliën ook veel tijdens de massages die we verzorgen. Heb je geen tijd voor een massage dan heeft Young Living ook een assortiment met massage oliën. Echt een cadeautje voor jezelf.

Inname

Young Living heeft oliën die zo puur zijn dat een aantal ervan ook geschikt zijn om in te nemen. Bijvoorbeeld via je drinkwater of een zelf te vullen capsule. Zo nemen we hier in de herfst en winter nog wel eens een druppel thieves op een lepel honing als we last hebben van onze keel of al we ons grieperig voelen.

De meeste producten van Young Living vallen in Europa onder de Cosmeticawet, wat betekent dat je ze niet zou mogen innemen. Daarom heeft Young Living voor Europa een speciale PLUS-lijn uitgebracht die valt onder Voedingssupplementen. In deze PLUS-lijn zit precies dezelfde olie als in de normale lijn alleen is deze wettelijk goedgekeurd voor inname. De PLUS-oliën kun je dus met een gerust hart innemen in water, met een plantaardige olie of in een capsule.

Lidmaatschap bij Young Living

Meer weten?